recept

Gott bröd till grillbuffén

Foccacia

Ingredienser

1000 gr vetemjöl
1 pkt jäst
6 dl vatten
1 cl salt
3 dl olivolja
flingsalt
3 msk olivolja mixad med färsk rosmarin

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös.
  3. Tryck ut degen i en oljad braspanna och låt jäsa drygt 1 timme.
  4. Tryck hål med fingertopparna i degen och gnid in, rosmarinoljan. Salta
  5. Grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter på  200 grader
  6. Om du skall kalljäsa över natten använd kallt vatten och kör inte degen för länge i blandaren!

Godaste gratängen till lammet i påsk!

Potatisgratäng 4 pers:

6 stora skalade potatisar ( fast sort )
1 msk smör
Salt och nymalen peppar efter smak
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Skala potatisen och skiva den tunt på mandolin i 2 mm tjocka skivor
3. Smöra en eldfast form.
4. Lägg potatisen i formen och salt och peppra mellan varven.
5. Häll över mjölken och vispgrädden.
6. Rör om och släta därefter till ytan.
7. Grädda i 1‐1½ timme.
8. Ytan sak ha vacker färg och konsistens samt vara fast och krämig.

Ps! Låt gratängen vara neutral i smaken utan vitlök och örter så framträder smaken fram bättre på lammet och såsen


Marmelad till ostbrickan

Paprikamarmelad

  • 0,5 kg strimlad röd paprika
  • 0,5 kg syltsocker
  • 5 cl äppelcidervinäger
  • 5 cl pressad citronjuice
  • salt
  • rökt paprikapulver
  1. Lägg paprika, socker, rökt paprika och vinäger i en gryta. Koka upp tills sockret smält och dra åt sidan en timme för att dra åt sig smakerna.
  2. Häll i citronjuicen och gör ett nytt uppkok. Smaka av igen med paprikapulver och salt. Koka marmeladen 5-7 min.

Vinterns värmande recept

Vintrig fisksoppa 6-8 port

2 msk olivolja
1 gul lök
1 fänkål
½ purjolök
1 morot
10 cm blekselleristjälk
2 potatisar
1 pressad vitlöksklyfta
2 brk krossade tomater
5 dl vatten 1 påse saffran
1 fiskbuljongtärning
2 dl vitt vin
1 tsk torkad timjan
3 lagerblad
salt och peppar
ev. socker

  • Skär alla grönsaker i cm stora kuber och sautera i matoljan tills de börjar bli mjuka
  • Häll i saffran och vitlöken och rör runt
  • Tillsätt vinet och reducera i 1 minut
  • Tillsätt övriga ingredienser och låt stå och puttra i 1 timme.
  • Smaka av med salt och peppar och ev. lite socker
  • Servera i djup tallrik med din favoritfisk, aioli och nybakt bröd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev