fbpx

SOCKERFÄLLAN

Socker är idag en ingrediens som finns i nästan alla prosessade livsmedel vilket rimmar illa med att  kroppens maskineri inte är trimmat för att kunna konsumera så mycket socker som de flesta i västvärlden gör för närvarande.

I genomsnitt får vi i oss över 90 gram socker om dagen. Det är nära på fyra gånger så mycket som Världshälsoorganisationens rekommenderade dagliga intag på 25 gram. En siffra som stadigt ökar och i dag ligger högre än någonsin tidigare. Om vi inte ändrar våra vanor drastiskt så lär det också fortsätta gå den vägen eftersom det idag finns vetenskapliga studier som vittnar om att socker i många fall är lika beroende som kokain och att de neurala effekterna av socker etablerar sig ännu starkare än hos just kokain.

Många av oss försöker idag reducera vårt sockerintag men kunskapen om  de faktiska negativa effekterna det orsakar är förvånansvärt låg. Här presenterar vi därför lite hårda fakta om varför du bör överväga att minska ditt sockerintag för att förbättra din hälsa, dina energi- och koncentrationsnivåer, humör, immunförsvar och din tarmhälsa.  

Sockrets negativa effekter på din hälsa:

1. Det orsakar förödelse för din tarmhälsa. Vi vet sedan länge att tarmhälsan är avgörande för vårt immunförsvar, humöret och energinivåerna. Socker matar dåliga bakterier i tarmen och dödar goda bakterier, vilket orsakar en obalans som påverkar matsmältningen, hämmar upptagningsförmågan av näringsämnen i tarmen och orsakar inflammation.

2. Det dödar immunförsvaret.  Cirka 70% av vårt imunförsvar bor i tarmen, vilket innebär att när vi äter mat som är rik på socker försvagar vi vårt immunsystem. Om du ständigt blir sjuk, börja med att bota din tarmhälsa och eliminera livsmedel med höga sockerhalter så kan du snart se effekter på alla plan.

3. Det får huden att åldras. Socker är kollagenets fiende. Det orsakar en process som kallas glykation, där sockermolekyler fäster sig vid kollagenfibrer och får dem att förlora sin styrka och flexibilitet. Resultatet? Rynkor, fina linjer och slapp hud. 

4. Energinivåerna sjunker drastiskts.  Vi tenderar att ta till sockerrika produkter eftersom det ger oss en känsla av extra kraft och energi men oj så lurade vi blir. Sockrets effekter ökar blodsockernivåerna drastiskt för att strax efter sjunka igen vilket lämnar oss med samma energilöshet som innan med sug efter en ny energiboost. Resultatet är den berömda onda cirkeln där vår kropp längtar allt mer och oftare efter att fylla på blodsockernivåerna. En oändlig cykel som bara kan lösas genom att ta bort socker från din kost och låta blodsockernivån stabiliseras.

5. Våra hormonnivåer kommer i obalans. Varje gång blodsockernivåerna lider av ”berg-och-dal-effekten” som sockret orsakar påverkas också våra hormonnivåer. Många kvinnor lider av hormonell dysfunktion eftersom blodsockernivåerna ständigt ökar och minskar och inte är stabila. Detta är det värsta du kan göra för dina hormonnivåer.

6. Det påverkar ditt humör. Mer än du tror! Precis som  hormon- och energinivåerna påverkas av ständiga förändringar i blodsockernivån, gör vårt humör det också. Alla dessa förändringar lämnar oss känsliga och större eller mindre humörsvägningar.  

 

Som vi ser är socker alltså inte bara en kemisk, näringslös ingrediens som vi kan äta utan att det påverkar vår hälsa. Att ge upp socker kan vara svårt, eftersom det har en beroendeframkallande inverkan, men det finns idag en hel del litteratur på området och några av Europas främsta specialister hittar du i Sverige.

På Andrum Spa kan du också boka ett inspirerande samtal med någon av våra coacher eller kostrådgivare. Vi har personal specialicerad på diet, kost och näring men kan också rekommendera ett samtal med någon av våra coacher som är specialicerade på beroende och livsstilsförändring.