Frihetens kapell

Gårdens hjärta

Frihetens kapell inbjuder till gemensam och enskild andakt. Här finns möjlighet att för en kortare eller längre stund lämna alla krav och unna sig att bara vara.

Frihetens kapell vill vara en plats för öppenhet och frihet för varje människa. Kapellet är öppet hela dagen för den som vill tända ett ljus, skriva i förbönsboken eller bara låta sig fängslas av rummets speciella karaktär.

Arkitektur

Frihetens kapell är ritat av arkitekt Lennart Welin från Lund, som hade en vision om utformningen. ”Det skall vara en byggnad för upplevelse, stillhet, eftertanke och meditation. En byggnad som ska förkunna och förverkliga guds närvaro. En rörelse och förberedelse i vandringen mot kyrkorummet genom ljuset i torgets tryckta rum, där cirkulära pelare bär rektangulära balkar riktade mot kyrkorummets kraftcentra, origo.”

Kapellet är byggt i snäckans form. Kyrktorget med dess fönster mot naturen bildar en vacker fond för utställningar och kulturprogram med möjlighet att uppleva årstidernas skiftningar. Kyrktorget är en förgård till kapellets centrum. Vandringen över torget ger en tid av förberedelse inför mötet längre in.

Själva kyrkorummet är präglat av enkelhet och närhet, och är skapat utifrån viljan att inbjuda till frihet och flexibilitet, såväl i möblering som i gudstjänstens utformning. I rummets mitt hänger den enda konstnärliga utsmyckningen, ett glaskrucifix. Med sitt lidande violetta hölje som genomstrålas av hoppets blå färg vill det förmedla kapellets tanke; löftet om en medvandrare i livets alla dimensioner av båda smärta och glädje.

Vetskapen om ett Du, som ”gått före oss längst in i ångesten” och som också vet vägen ut ur den. Citatet är hämtat från Svenska psalmbokens, psalm 74, som var inspirationskälla vid skapandet av krucifixet.

Glaskrucifixet är formgivet av glaskonstnären Bertil Vallien, Åfors bruk i Småland.

Konsekrationskorset, en symbol för Kristi herravälde  på jorden, målades av biskop  KG Hammar vid kapellets invigning september 1993.

Nattvardskärl, ljusstakar och dopskål är tillverkade av Thomas Drejare i Genarp.

Altarbordet i ek har tillverkats av Bo Örtegren på Skånehantverks Snickeri & Renoverings Aktiebolag, verksamma på Citadellet i Landskrona.

Andaktsliv

klocka-2

Middagsbön

”En liten stund nu mitt på dagen får allting annat vänta”. Så börjar Stiftsgårdens egen middagsbön. Vid förfrågan samlas vi kl. 12:15 på vardagarna för en kvarts lugn och ro.

Under sommaren har vi ingen middagsbön.

Frihetens kapell

Gudstjänst

På Stiftsgården ordnar olika kyrkliga grupper som besöker oss andakter och mässor i egen regi och ibland ber de oss ordna en andakt. De stora kristna högtiderna firar vi i Höörs församling.

IMG_1827

Pilgrimsvandring

Med start från Frihetens Kapell går det en pilgrimsled ut till Hallaröds kyrka med Sankt Olofs källa.

Frälsarkrans-2 (1)

Frälsarkransvandring

På gården har vi lagt ut en egen Frälsarkransrunda som ni kan vandra om ni har en stund över. Kransar och beskrivning finns att låna i receptionen.

Livets högtider

dop_stor

Dop

Själva dopgudstjänsten är en fest där vi alla firar att en ny medlem blir en del av vår gemenskap. Ofta vill man fortsätta med ett kalas efteråt. På Stiftsgården hjälper vi gärna till med att ordna dopfesten.

brollop_fest

Bröllop

Välj den finaste bröllopslokalen i Skåne för ett oförglömligt firande.

Vi har arrangerat vigslar i många år i Frihetens kapell, som rymmer upp till 200 personer.

Begravning i Frihetens kapell

Begravning

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död. I Frihetens kapell går det bra att ha begravningsgudstjänsten och därefter ha minnesstunden på Stiftgården.