Frihetens kapell är ritat av arkitekt Lennart Welin från Lund, som hade en vision om utformningen. ”Det skall vara en byggnad för upplevelse, stillhet, eftertanke och meditation. En byggnad som ska förkunna och förverkliga guds närvaro. En rörelse och förberedelse i vandringen mot kyrkorummet genom ljuset i torgets tryckta rum, där cirkulära pelare bär rektangulära balkar riktade mot kyrkorummets kraftcentra, origo.”
Kapellet är byggt i snäckans form. Kyrktorget med dess fönster mot naturen bildar en vacker fond för utställningar och kulturprogram med möjlighet att uppleva årstidernas skiftningar. Kyrktorget är en förgård till kapellets centrum. Vandringen över torget ger en tid av förberedelse inför mötet längre in.
Själva kyrkorummet är präglat av enkelhet och närhet, och är skapat utifrån viljan att inbjuda till frihet och flexibilitet, såväl i möblering som i gudstjänstens utformning. I rummets mitt hänger den enda konstnärliga utsmyckningen, ett glaskrucifix. Med sitt lidande violetta hölje som genomstrålas av hoppets blå färg vill det förmedla kapellets tanke; löftet om en medvandrare i livets alla dimensioner av båda smärta och glädje.
Vetskapen om ett Du, som ”gått före oss längst in i ångesten” och som också vet vägen ut ur den. Citatet är hämtat från Svenska psalmbokens, psalm 74, som var inspirationskälla vid skapandet av krucifixet.
Glaskrucifixet är formgivet av glaskonstnären Bertil Vallien, Åfors bruk i Småland.
Konsekrationskorset, en symbol för Kristi herravälde på jorden, målades av biskop KG Hammar vid kapellets invigning september 1993.
Nattvardskärl, ljusstakar och dopskål är tillverkade av Thomas Drejare i Genarp.
Altarbordet i ek har tillverkats av Bo Örtegren på Skånehantverks Snickeri & Renoverings Aktiebolag, verksamma på Citadellet i Landskrona.