Om Stiftsgården

På Stiftsgården Åkersberg har du nära till allt som Skåne har att erbjuda av mat, dryck, natur och upplevelser. Ända sedan 1700-talet har människor samlats här på Åkersberg. För att tänka och fatta beslut, för att dela livets olika skiftningar med vänner, familj och kollegor och för att vila och samla kraft.

Idag är vi en mötesplats där våra gäster får möjlighet att dela tankar och erfarenheter kring arbete, vardag, mål och mening, det kan vara på konferens, under en måltid, en privat stund med nära och kära eller en avkopplande stund i vårt spa. Hos oss får du lov att stanna upp och pausa i en tid som präglas av ständig rörelse och informationsbrus, vårt Andrum Spa och Frihetens kapell erbjuder en plats för lugn och återhämtning. Vi är en mötesplats för både kropp och själ. Självklart finns vi även till för livets högtidsdagar, jubileum och andra festligheter.

Varmt välkommen till oss på Åkersberg!

Öppettider Reception

Måndag – fredag 07:00-19:00
Lördag 08:00-17:00
Söndag 08:00-15:00

Tel: 0413-55 91 00

Historik

Adel, präster borgare och bönder – en skiftande historia

Grunden till Åkersbergs säteri lades 1687 då Henning Olsen adlad Ankargrip erhöll – för goda krigsmannainsatser under kriget mot Danmark – sätesfrihet på ett hemman i Höörs by. År 1697 övergick säteriet i den Cronackerska släktens ägo. I samband med storskiftet kring 1740 blev gården flyttad från byn invid kyrkan och lagd invid en liten insjö. Angenämt belägen med utsikt över sjö, skog och åkrar.

Under 1760-talet uppfördes på Åkersberg ”ett Corps deLogi, flankerat av tvenne flygelbyggnader av korswärk, tvenne ladugårdslängor i gråsten med halmtak, tvenne uthus, en tvåvånings magasins-byggnad och qvarn”.

Åkersberg ärvdes i den Cronackerska ätten fram till och med 1882 och hade sin glansperiod under 1860–1870-talet med omfattande djurhållning, stora odlingar, bränneri, jästfabrik, kvarn och ett mycket gästfritt hus. Ett arv vi idag förvaltar.

Mark skänktes till järnvägens utbyggnad genom Höör och till hela stationsområdet. På 1880-talet eldhärjades gårdens ekonomibyggnader. När dessa inte kunde återuppbyggas såldes jorden till ett bolag som styckade den till mindre jordbruk och tomter. En stor del av Höörs samhälle har vuxit upp på Åkersbergs gamla marker.

Åren efter 1882 skiftade ägandet mellan några militärer av högre rang. 1918 blev en vändpunkt i Åkersbergs historia. Då inköptes gården av Lunds stifts kyrkliga ungdomsförbund med avsikt att inrätta en folkhögskola ”på kristelig och social grund”. Men då stiftet redan hade nio andra folkhögskolor anslogs aldrig medel till detta. Istället byggdes successivt en Lanthushållsskola upp med start 1920. Kurserna som hölls på gården fick med tiden ett gott renommé och en ung kvinna med utbildning härifrån sågs som ett gott parti att gifta sig med. Skolan var först i Sverige med att utvärdera elektrisk spis samt djupfryst mat. Ungdomsförbundet behöll fram till 1942 en av byggnaderna på Åkersberg och hade olika kurser och sommarmöten. 1942 invigdes Ekeliden vid Tjurasjö för detta ändamål och Lanthushållsskolan tog hela Åkersberg i besittning.

När Malmöhus läns landsting lade ner skolan 1986 övertogs gården av Höörs kommun som fram till 1991 hyrde ut lokalerna till blandade verksamheter.

Den första juli 1991 blev Stiftelsen Lunds Stiftsgård ägare till fastigheten. Efter en omfattande renovering och nybyggnad av bland annat kapell, hotell och ett nytt kök invigdes gården den 15 september 1993 och blev då Lunds stifts kurs- och konferensgård, numera Stiftsgården Åkersberg.

478
63 (1)
62 (1)
441

Tillsammans har Stiftsgårdarna Åkersberg och Södra Hoka byggt upp program, aktiviteter, läger och helgfirande i egen regi eller i samverkan.

Det som erbjuds i samverkan är:

  • Familjeläger för familjer med barn upp till 16 år
  • Läger för familjer i sorg
  • Pensionatsdagar för ålderspensionärer och personer med sjukersättning
  • Må bra-dagar för personer i långtidssjukskrivning och sjukersättning

Stiftsgårdarna har personer som är ansvariga för programmen under vistelserna. Programmen utformas så att alla kan delta.

Anmälan sker endast genom Svenska kyrkans församlingar. Kontakta diakoniansvarig (diakon, diakoniassistent eller församlingskurator) i din församling om du är intresserad.

Vi erbjuder även tider, dagar eller helger med meditation, yoga eller mindfulness och självklart kan man fira både jul och påsk på Åkersberg.

Butiken

Besök gärna vår butik i receptionen. Här hittar du massor av praktiska, roliga och vackra ting – alla med hjärtat på rätta stället. Sortimentet består till stor del av varor framtagna med människor, rättvisa och miljö i åtanke. Vi säljer även vår underbara Andrum badkåpa och badhandduk.

Vi är en liten filial till Arken bokhandel i Lund, där de väljer ut och levererar ett sortiment till oss. Barnböcker, skönlitteratur och ikoner för att nämna något, urvalet varierar och ändras ständigt så titta in och se vad vi har hemma.

Butiken har öppet när receptionen är öppen.
Välkommen in!

Vi har en aktiv miljöpolicy där vi medvetet väljer de bästa alternativen för miljön. Vid nyanskaffning och byte av befintliga produkter vi använder ser vi även till deras miljöhänsyn.

Vi är Miljömärkta av Svanen som hela tiden kräver att dess medlemmar skall förbättra sin miljöprofil. Svanens kontrollanter kommer med regelbundenhet och omprövar miljömärkningen. Kraven ökat för varje gång miljömärkningen omprövas, så det är hela tiden en process i utveckling.